Kako uspešno napisati CV na engleskom jeziku?

Proces vašeg predstavljanja budućem poslodavcu počinje onog momenta kada Vi odlučite da se prijavite na određeni oglas za posao. Prva stvar koju činite kako biste se “upoznali” sa potencijalnim poslodavcem je da mu se predstavite kroz CV.

Razlog zašto treba imati dobro napisan CV leži u tome što ćete, u najvećem broju slučajeva, imati veliku konkurenciju na konkursu za posao, pa je svrha dobro napisanog CV-ja da vas izdvoji od drugih (brojnih) kandidata i da vas tako odvede stepenik više, odnosno na intervju za posao. Što se bolje predstavite i što više vaš CV odgovara potrebama i zahtevima poslodavca, veće su šanse da vas pozove na intervju.

Biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, na koncizan i lepo struktuiran način. Postoji mnoštvo načina na koje možete pisati CV i upravo tu činjenicu možete iskoristiti i biti što je moguće originalniji.

Možete pogledati naš primer dobro napisanog CV-ja na engleskom jeziku. Važno je da se pridržavate okvira za pisanje i da koristite vokabular koji je na akademskom nivou.

U zaglavlju stavite Vaše osnovne podatke, kontakt telefon i linkove ka društvenim mrežama, ako želite da Vas preko njih poslodavac kontaktira. Sledeći korak je kratka biografija, međutim preporuka je da u ovom delu napišete samo jasno konzicne rečenice ili podatke o mestu i datumu rođenja, a da se u Vašem motivacionom pismu predstavite opširnije i napišete zašto mislite da ste Vi prava osoba za ovaj posao. Radno iskustvo- Working Experience/ Career je najvažniji deo Vašeg CV-ja i preporučuje se da se obrati pažnja samo na poslove koji su relevantni ili uskopovezani sa strukom za koju konkurišete. Redosled nabrajanja poslova ide od trenutne pozicije na kojoj radite, pa u nazad godina po godinu. Važno je da navedete i mesto na kojem ste radili-position i da kažete koja su bila Vaša zaduženja- obligations. Pored pozicije stavite datum kada ste počeli sa radom i mesec ili godinu kada ste završili.

Obrazovanje – Education je sledeći deo koji se odnosi na osnovne škole koje ste završili-

primary/elementary school, srednje-secondary school/high school i fakultete-faculty/university. Ako ste na fakultetu izučavali određeni smer ili oblast upišite department. Master studies se odnosi na master studije, a PhD studies na doktorske.

Sledeći deo su veštine-skills i preporučuje se da se upišu pozitivne sposobnosti i veštine koje Vam mogu pomoći da se istaknete pored ostalih kandidata.

Veštine na engleskom koje možete upisati su: sociable (društven), hard-working (vredan), organized (organizovan), punctual (tačan), team-oriented (orjentisan ka timu), studious (radan, marljiv), devoted (posvećen), helpful (od pomoći), capable of multitasking (sposoban za obavljanje više poslova istovremeno).

Zatim pišete dodatne lične veštine koje posedujete Additional Skills and Courses. Ovde možete staviti da ste dobar vozač i da posedujete vozačku dozvolu-driving licence, da imate sposobnost rada na računaru- computer skills, da ste završili obuku za bezbednost na poslu- security course i sve dodatne veštine i kurseve koje ste pohađali, a koji Vam mogu biti od pomoći u pronalženju  posla.

U Vaš CV možete i ubaciti posebna dostignuća, diploma i sertifikate koje imate, ako ste u mogućnosti priložite u dodatku-attachment-u ili prosledite link ka određenom sadržaju. Ostavićete lep utisak ako imate preporuku od poslodavca-recommendation letter ili kratko pismo koje opisuje šta ste radili na prethodnom poslu. Ako nemate, nemojte da brinete kada budete pozvani na razgovor moći ćete sve to sami da ispričate na srpskom ili engleskom jeziku.

Srećno na razgovoru!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *