Nemačka je poznata po festivalima koji okupljaju lokalno stavnovništvo ali i privlače pažnju mnogobrojnih turista. Od Minhena do Berlina, u Nemačkoj se godišnje organizuje čak 10.000 okupljanja! Evo i liste neki od najpoznatijih koje možete posetiti svake godine širom Nemačke.

Međunarodni filmski festival u Berlinu

Međunarodni filmski festival u Berlinu

Drugi po redu najveći međunarnodni festival u svetu. Za razliku od kanskog takmaca, na Berlinski festival možete doći i bez VIP pozivnice – jednostavnom kupovinom karte preko interneta. Filmskim sladokuscima nudi preko 400 svetskih premijera! Ove godine je trajao od 15. do 25. februara.

Oktoberfest

oktoberfest nemacka festival

Mnogo dobrog piva i tradicionalna bavarska hrana, čine ovaj festival jednim od najpopularnijih te vrste. Održava se pred kraj septembra i početkom oktobra svake godine. Na festivalu se izgubi oko 40. 000 predmeta koji posetioce čekaju u lokalnom birou za izgubljene stvari da po njih dođu (kad se otrezne).

Rock am ring i Rock im Park

Rock am Ring & Rock im Park

Dva muzička festivala odvijaju se simultano u Nirnbergu i Nurembergu. Tri dana dobre svirke očekuje sve ljubitelje rok muzike.

Festival mediaval

Festival mediaval

Muzički festival u gradu Selbu. Za sve ljubitelje modernih žanrova i potžanrova inspirisanih srednjevekovnom muzikom.

Festival Ričarda Vagnera u Bejrevtu

bayreuth wagner festival

Festival okuplja ljubitelje klasične muzike. Za ovaj festival teško je dobiti ulaznicu, jer je potražnja desetak puta veća od ponude. Za cenu se ne pita. Zato se svake godine formira lista čekanja za kupovinu karte a vreme čekanja da stignete na red je i po 10 godina (dobro ste pročitali). Šta reči, prijavite se na vreme da stignete za života na ovaj festival.

Za one manje strpljive a ljubitelje džeza, tu je:

Međunarodni Diksilend festival

dixieland festival

Festival se od 1971. održava svake godine u maju, u gradu Drezdenu. Okuplja oko pola milona zaljubljenika u džez. Na više scena, nekoliko dana traju koncerti renomiranih džez izvođača.

Karneval kulture u Berlinu

carneval kultura berlin

Ulični festival multikulturalne orijentacije održava se u letnjem periodu u Berlinu. Egzotična pića i hrana, ples i muzika 4.500 izvođača iz preko 70 zemalja privlače posetioce iz čitavog sveta. Ulaz, narano, slobodan.

Od zanimljivh dešavanja, treba još spomenuti i Sajam knjiga u Lajpcigu, Festival afričke muzike u Vurcburgu, te oko 50 Novogodišnjih sajmova, na kojima se mogu kupiti pokloni i razne sitnice prazničnim cenama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *